Bez wątpienia podstawą do wszczynania postępowania przeciwko konkretnemu dłużnikowi będzie nie tylko w pełni adekwatna do sytuacji podstawa prawna.

To również dobrze skonstruowana umowa prawna, która jest tutaj obowiązkiem.
I właśnie na jej podstawie można bez najmniejszych problemów formułować wezwanie. Jest to przede wszystkim bardzo ważne z punktu widzenia zarówno skuteczności, jak i ważności. Oczywiście brak jakiegokolwiek elementu umowy albo też może jakieś pojawiające się niejasności przy tłumaczeniu zawsze będą skutkowały niemożnością dochodzenia jakichkolwiek wierzytelności od włoskiego przedsiębiorcy.
Umowa w tym kraju to jest bez wątpienia najbardziej istotny dokument dowodowy. Windykacja długów we Włoszech jest ciekawie skonstruowana. Jednak nie różni się od tej, przeprowadzanej w innych krajach Unii Europejskiej.

Odzyskiwanie należności na terenie Włoch nie jest niczym skomplikowanym. Bardzo ważne jednak, żeby tego typu umowy dotyczące windykacji długów były oczywiście zawierane na piśmie. O wiele bezpieczniejsze będzie także niedostarczenie żadnego towaru, ani też przedpłaty za dany towar. Lepiej tego nie robić, dopóki nie sprawdzimy dokładnie i wnikliwie, czy dana firma jest zarejestrowana w Izbie Handlowej albo też czy rzeczywiście prowadzi działalność. Najlepiej będzie, jeśli pismo dotyczące wyłącznie windykacji trafiło jak najszybciej do kancelarii. Dopiero potem, za jej pośrednictwem, zostaje wysłane prosto do dłużnika. Tak tutaj to się wszystko odbywa. Nie można przyspieszać pewnych kroków. Europejski Tytuł Egzekucyjny jest kluczowy w wielu wypadkach, warto o tym pamiętać
Sprawdź ofertę kancelarii Tenet już dziś

prawo

kancelaria